Fenix valt op

Vanaf het vroege begin is Conversation-Next betrokken bij de herontwikkeling van de Fenix-loodsen in Rotterdam-Katendrecht. Al eerder schreven wij  over de strategie en aanpak en een kleine 2 jaar later mocht er op maandag 18 april 2016 officieel een feestje worden gevierd, de herrijzenis van de Fenix!

De gedeeltelijke sloop en bouw zelf duurt zo’n 2,5 jaar en zal ook gedurende die tijd flink in de aandacht blijven staan. Een absolute hotspot in Rotterdam maar ook bouwkundig een project dat opvalt, zie bijvoorbeeld dit vakartikel uit de Cobouw. Een project met een dergelijke impact moet ook tijdens de bouw zo goed mogelijk in de omgeving worden ingepast. Voor deze fase hebben wij dan ook in opdracht van Heijmans een aantal voorzieningen getroffen.

Fenix gestript en klaar voor de nieuwbouw

Ten eerste zal het project goed te volgen zijn. Permanent door middel van een webcam vanaf Hotel New York die bovendien zeer regelmatig foto’s maakt in hoge resolutie voor een latere Time-lapse montage.
Maandelijks maakt de bekende architectuurfotograaf Ossip van Duivenbode een fotoserie op de bouwplaats of vanuit de lucht.
Elke kwartaal wordt een video-verslag gemaakt waarin ook de bouwvakkers op de locatie een prominente plek gaan krijgen.
Een beeldrijke registratie die de trots en betrokkenheid nog verder zal versterken.

Documentaire fotografie tijdens de bouw door Ossip van Duivebode

De fysieke omgeving van de bouwplaat is uiteraard ook een belangrijk aspect.  Niet eenvoudig met zo’n groot project waarbij permanent groot materiaal wordt gebruikt. Een veilige routing is de basis, een goede afzetting een must.
Aan de zijde van de Veerlaan staat een bouwschutting van maar liefst zo’n 150 meter. De nieuwe witte panelen hielden het maar kort maar de Rotterdamse graffiti-kunstenaar Danny van Ready2Rumbl wist daar wel raad mee en maakte een fraai kunstwerk geïnspireerd op de highlights van Katendrecht.

Schetsen van Ready2Rumbl voor een 150 meter lange schutting bij Fenix

Op het Fenixplein (tussen loods 1 en loods 2 in, een belangrijke doorgangsweg met veel publiek) werd in samenspraak met Theater Walhalla uiteraard ook gekeken naar een aantrekkelijke aankleding.
Het resultaat is een combinatie van fotopanelen met o.a. een agenda, een historische tijdslijn over Fenix en met 3D objecten die uitnodigen om te gebruiken.
Zo ontstond een buitenpodium met een link naar het theater, een opstelling van circusfietsjes van Codarts en een aantal fotogenieke stuurwielen gemonteerd op een meerpaal.

Verschillende 3D objecten die uitnodigen om te gebruiken

En hoewel er nog maar beperkt aantal lofts te koop is moest ook het verkoopcentrum nog verhuizen naar Fenix 2. De zichtbaarheid daarvan werd ook gelijk verzorgd.

Vele maatregelen om zo goed en veilig mogelijk te kunnen bouwen in de komende 2 jaar met minimale overlast voor de omgeving. De bouwers zijn nu aan zet, voor alle betrokkenen een markant moment dat een feestje waard was.
In dit filmpje van circa 2 minuten is de sfeer van het door ons verzorgde startevent goed voelbaar.