Communicatieregie Timmerhuis

De herontwikkeling van een nieuw icoon. Op een historische plek in het hart van de stad. De gemeente Rotterdam zette voor het Timmerhuis in op grote ambities op gebied van architectuur, duurzaamheid en een dynamische binnenstad. Conversation Next voert namens de gemeente sinds 2008 tot aan de feestelijke opening in 2015 bij belangrijke mijlpalen de regie op de communicatie. Met als inzet de omgeving en de stad zo sterk mogelijk te betrekken bij de ontwikkeling.

Omgevingscommunicatie
Gedurende de planvorming en het ontwerpproces worden omwonenden en ondernemers actief betrokken bij alle stappen. Niet alleen bij de formele stappen, maar juist ook op de momenten dat er veel ruimte is voor eigen inbreng. Zo kiezen bewoners zelf welke inrichting de locatie krijgt in de periode voorafgaand aan de bouw, en kiezen zij ook het tijdelijke kunstwerk dat het plein op bijzondere en duurzame wijze tot leven brengt in deze fase. Een verticale tuin op de gevel van het oude Stadskantoor.

Ontwerpprijsvraag
Het ontwerp voor het nieuwe Stadskantoor wordt gekozen door een ontwerpprijsvraag met 5 toonaangevende architecten. Ruim 5.000 Rotterdammers komen de inzendingen bekijken tijdens een expositie die speciaal voor deze gelegenheid wordt ontwikkeld. Rotterdammers kunnen hier ook hun mening meegeven aan de beoordelingscommissie. Door een interactieve campagne rondom de expositie worden de Rotterdamse ambities op gebied van architectuur, duurzaamheid en de binnenstad bij Rotterdammers onder de aandacht gebracht.

Processturing
Communicatie is ook een onmisbaar instrument om voldoende draagvlak en voortgang te behouden voor deze gemeentelijke ontwikkeling. Conversation Next adviseert onder andere over de bestuurlijke besluitvorming, mediabenadering en issues, zoals een kort geding die wordt aangespannen door de verliezende architecten van de ontwerpprijsvraag.

Vieren en beleven
De ontwikkeling van het Timmerhuis kenmerkt zich door bijzondere vormen om de stad te betrekken. Zo zijn er ateliers en kunstexposities in de leegstaande winkels en bouwputten tours van Parfum de Boem Boem. Een hoogtepunt is het afscheidsconcert door Kyteman tijdens de sloop van een deel van het oude Stadskantoor.

Opening van nieuw icoon
Het Timmerhuis was het epicentrum van de wederopbouw van de binnenstad. Dit verhaal komt tot leven tijdens de officiele opening van het gebouw op 11 december 2015. Kilometerslange groene lasers verlichten het Timmerhuis vanuit alle windrichtingen uit de stad. De circa 750 gasten beleven in het Timmerhuis het verhaal vanaf de wederopbouw tot nu, met een live-soundtrack van Spinvis. Met tours door het gebouw, Rotterdamse lekkernijen en een spetterend optreden van Shirma Rouse vieren zowel professionals als Rotterdammers de terugkeer van een icoon in het hart van de stad. Een verslag van de avond is hier te vinden.